jueves, 18 de abril de 2013


METODOLOGIA.

Una vegada investigat el procés de realització de la ceràmica al neolític vam decidir fer el nostre treball d’arqueologia experimental basant-nos en la documentació que havíem treballat.



Disseny del treball de camp.

-          En primer lloc ens vam documentar amb llibres de ceràmica i sobre el Neolític i a través d’Internet en documents que parlaven d’aquest tema i vídeos. També vam demanar informació a experts en ceràmica i arqueòlegs experts en neolític. Ens interessava en primer lloc saber com era la vida i els canvis que es van produir durant el neolític i sobre com era la primera ceràmica que es va fer a fi de poder fer unes peces el més semblants possibles a l’època que volíem estudiar.
-          Vam demanar al director de l’Institut permís per treballar i construir el forn i fer el nostre experiment al pati de l’Institut, el director de seguida ens va donar el seu recolzament i entre tots vam decidir el lloc més adient per fer el forn.
-          A continuació vam fer les peces. Es tractava de veure si la nostra hipòtesi es podia comprovar o no. Vam decidir fer 7 peces seguint la tècnica tradicional neolítica  amb desgreixants diferents. Vam escollir fer-les de la mateixa forma perquè la forma no influís en el resultat final.
Vam escollir fer un bol perquè era una forma senzilla i típica del neolític. Cada peça portaria un desgreixant diferent. Els desgreixants utilitzats van ser : petxines a trossos petits, petxines fetes pols, ossos de pollastre a trossos petits i ossos fets pols, sorra, palla tallada petita i closques d’ametlla triturades.
-          En primer lloc havíem de preparar els desgreixants que barrejaríem amb l’argila. En les fotografies es pot veure el procés d’aixafar els materials utilitzant pedres com ho farien durant el neolític .
-           (Vam escollir materials utilitzats durant el neolític com desgreixants, segons vam llegir de peces trobades en jaciments arqueològics). Per distingir les peces vam decidir decorar-les cadascuna amb diferents decoracions del neolític.
 

A continuació vam barrejar el fang amb els desgreixants

Aleshores vam fer les peces de ceràmica. Cada peça, en forma de bol estava feta amb un desgreixant diferent barrejat amb l’argila.
Vam utilitzar el mètode dels cilindres o anells de fang (“xurros”). Primer fèiem la base de la peça en forma d’espiral i a continuació pujàvem les parets dels bols


-          Després vam procedir a acabar la peça de dues formes: allisant amb els dits i amb una espàtula de fusta, per evitar que quedessin les marques dels cilindres.

-           A continuació vam procedir a la decoració. Per saber el desgreixant amb que estava feta cada peça cadascú va fer una decoració diferent, totes elles utilitzades durant el neolític, segons el quadre que tenim a continuació:




                      DESGREIXANTS
  DECORACIÓ NEOLÍTICA
Trossos de petxina (cardium edule, escopinya)
Puntillada (punts incisos amb un punxó de fusta)
Petxina en pols
   Línies incises fetes amb un punxó de fusta
Sorra
Cardial (amb la vora de la petxina cardium edule
Trossos d'ossos
Empremtes digitals
Ossos en pols
Pentinada (decoració feta amb una pinta de fusta)
Palla
Cordada (empremtes fetes pressionant una corda sobre el fang tou
Escorça d’ametlla triturada
Ungulada  (marques deixades amb l’ungla en el fang tou)

-   Vam utilitzat pals de fusta, una pinta de fusta, cordes i les petxines del cardium edule per fer la ceràmica cardial típica del neolític català.

-          Una vegada fetes ens vam emportar les peces a casa i les vam deixar assecar a l’aire lliure sota cobert durant un mínim de tres setmanes.

-          Quan les peces vam estar seques vam procedir a fer el forn seguint els models neolítics. Vam excavar un forn de pou d’uns 30-50 cm de profunditat i de forma circular. La terra extreta la vam acumular al voltant fent un mur de protecció. No vam posar ni maons ni ceràmica ni pedres al fons del forn perquè hem llegit que en el Neolític encara no es posaven.

-          El dia següent a les 8 del matí vam portar les peces i vam ficar llenya al forn i va començar la cuita de les peces. Vam ficar combustible sota les peces i les vam col·locar cap el centre del forn i amb la boca cap per avall. Unes a prop de les altres però no tocant-se perquè si una es trencava a causa de la calor no trenqués les altres.






Combustible: per les primeres capes vam posar fusta fàcil de cremar  i tronquets petits i prims. 


Després quan el foc ja estava encès vam posar branques més grans i algunes branques d’arbres podats al pati de l’Institut encara que no moltes perquè eren massa verdes.
Vam marcar el lloc amb una pedra gran per poder distingir-lo quan anéssim a treure les peces

Dilluns a l’hora de l’esbarjo vam destapar el forn i vam trobar les peces.



 

No hay comentarios:

Publicar un comentario