jueves, 18 de abril de 2013

RESULTAT I CONCLUSIONS



RESULTAT:

-          De les 7 peces que vam posar a coure una vegada destapat el forn el resultat va ser:

    
Conservació
Desgreixant
Dur/tou
Petit/gran
Decoració
Perfecta
Ossos en pols
Dur
Petit
Pentinada
Mitjana
Petxina en pols
Dur
Petit
Incisions amb punxó de fusta (línies)
Mitjana
Trossos de petxina
Dur
Gran
Puntillada (punts incisos)
Mitjana
Trossos d’ossos
Dur
gran
Pessigant el fang
Malmesa
sorra
dur
mitjà
Cardial (marques de petxina)
Malmesa
palla
tou
mitjà
cordada
Malmesa
Escorça ametlla
tou
mitjà
Ungulada (empremtes d’ungla)


La resta de les peces fetes amb desgreixants tous van quedar reduïdes a fragments com es pot veure en la foto de conjunt. De fet els fragments de la peça feta amb palla van ser molt difícils de reconèixer de tant trencats que estaven.  


Conclusions:

-          Les peces que van resistir  més l’exposició a altes temperatures són les que tenen el desgreixant més dur (ossos en pols i petxina en pols ) i més petit.
-          Les que resisteixen menys són les que tenen el desgreixant més tou (palla i escorça d’ametlla)


Per tant podem concloure que la nostra hipòtesi ha estat formulada correctament.
Les causes que fan que les peces amb desgreixant petit i dur resisteixin més la calor són que el fang en la cocció perd l’aigua i es contrau, amb partícules grans pot haver un problema quan fa la contracció, que no li deixin encongir-se i per tant la peça s’esquerdi (és el que ha passat amb la peça feta amb sorra)
Les peces fetes amb materials més fràgils (palla o closca d’ametlla ) es poden produir forats en el fang en cremar-se aquests materials i fer la peça molt més fràgil davant qualsevol cop.
El nombre de peces conservades sembla molt petit però consultant experiències fetes amb forns de tipologia una mica més moderna hem vist que el percentatge és semblant al nostre.





Les peces van sortir d’un color gris degut a que havien quedat fumades pel fum produït durant la cocció. Seria també freqüent en els inicis dela cocció ceràmica dels neolítics.
Per últim hem après moltes coses sobre les tècniques ceràmiques dels homes i dones del neolític, d’una forma viva i experimental. Ha estat un aprenentatge molt viscut i que no oblidarem mai.





No hay comentarios:

Publicar un comentario